Artikelen

De Praktijk Levenslust: Professionele hulp

Soms helpen we onszelf het meest door toe te geven dat een probleem te groot is om het in ons eentje op te lossen, en dat het voortdurend neerleggen ervan bij familie of vrienden onze relaties te zeer onder druk zet. Dat kan moeite kosten. Maar het betaalt zich dubbel en dwars terug.

Die professionele hulp, therapie of coaching is de Praktijk voor Levenslust. Wij hebben verschillende therapievormen bestudeerd en er ook mee gewerkt. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de haptotherapie als centrale therapie, omdat we de ervaring hebben dat die bij onze cli├źnten het snelste en beste resultaat geeft.

Levenslust, moed en vitaliteit worden ontkracht als het niet mee zit in het leven. Soms heeft u flink wat te verwerken. Zo raakt de mens gestresst, overspannen, tot zelfs burn-out. Hij wordt nerveus of geïrriteerd van het minste of geringste.

Een scheiding, het verlies van een dierbare, werkloosheid, slachtoffer zijn van een ongeval of een misdrijf zijn ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven, met niet zelden traumatische gevolgen voor lichaam en geest. Zoals een tekort aan tranen, slapeloosheid, nachtmerries, depressiviteit (tot zelfs een depressie) of vage lichamelijke klachten. En dat kan lange tijd aanhouden. Daardoor ervaart u zich minder "goed" als mens en in het werk. U kunt meer genieten als levenslust overheerst boven een teveel aan onlust.

Dingen die u van slag maken komen niet altijd van buitenaf. U stelt zich er vaak ook zelf aan bloot. Niet uit vrije wil, maar omdat er te weinig naar zichzelf en het lichaam geluisterd wordt. Grenzen worden niet altijd voldoende aangegeven.

De een verbijt zich en houdt zich voor dat hij er zelf uit moet zien te komen. Een ander legt zijn problemen zo vaak mogelijk bij zoveel mogelijk vrienden op tafel (daardoor zijn al heel wat vriendschappen uiteindelijk stukgelopen), en een derde koopt, eet of drinkt zijn problemen weg. Maar dat valt tegen: de volgende dag staan ze gewoon weer netjes op de stoep. En dan is er een probleem extra opgeroepen.